Пет  асеновградски села се вдигат на протест срещу планирана нова

...
Пет  асеновградски села се вдигат на протест срещу планирана нова
Коментари Харесай

Блокират днес пътя край Горнослав заради планирана нова кари...

Пет  асеновградски села се подвигат на митинг против планувана нова кариера. Жителите на Червен, Горнослав и Долнослав, Орешец и Добростан се канят да блокират пътя през днешния ден от 14.00 до 15.00 ч.. като събирателен пункт на недоволните те са оповестили разклона в края на с. Червен за с. Горнослав, където ще изразят своето противоречие за дадената от кабинета концесия в находището на местността Делчевото-2.

Едновременно с това започва и подписка за осъществяване на локален референдум по тематиката. От инициативния комитет припомнят, че избраният от страната терен е в непосредствена непосредственост до парцелите им, а находището се намира в предпазена зона. Апелът им е да не се позволяват взаимни отстъпки със здравето и живота на жителите за сметка на корпоративните ползи.

Както „ Марица “ писа, съгласно решението на Министерски съвет концесията се дава за период от 35 години, като през този интервал вложителят ще вложи над 435 хиляди лева за добива. Очакваните концесионни заплащания за целия интервал на контракта надвишават 700 хиляди лева В сходство с условията на Закона за подземните благосъстояния приходите от тях постъпват в държавния бюджет и в бюджета на общината по местоположение на концесионната повърхност - в тази ситуация това е община Асеновград.  За концесионер на находище „ Делчевото – 2 “, сектор „ Делчевото - 2 юг “ е избрана компания " Запрянови - 03 " ООД - Асеновград.

Днес от РИОСВ-Пловдив излязоха с изказване по тематиката. Ето какво оповестиха от екоинспекцията:

Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) организира процедурите по оценка на въздействието на околната среда (ОВОС), следвайки прецизно законовите условия. Институцията дава и цялостен достъп до информация на всички заинтригувани страни – посредством уеб страницата си, посредством медиите и по реда на Закона за достъп до социална информация.

Следвайки политиката си на бистрота и с оглед огромния публичен интерес, Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив осведоми заинтригуваните жители за Инвестиционните планове за кариери в землището на с. Горнослав, общ. Асеновград по отношение на процедурите по Оценка на въздействието върху околната среда. 

За обитаемото място през последните години в екоинспекцията има импортирани 3 капиталови оферти от възложителя “Запрянови – 03 “ ООД.

През 2015 година е подадено съобщение за капиталово предложение (ИП) „ Изграждане на кариери за рандеман на мрамори и баластра в южната част от концесионна повърхност „ Делчевото-2 “ (66,165 дка), землище на с. Горнослав, общ. Асеновград “. Проведена е изискуемата по закон процедура, като е издадено решение за преценка на нуждата от осъществяване на Оценка на въздействието върху околната среда № ПВ-37-ПР/2016 година с темперамент „ да не се прави Оценка на въздействието върху околната среда “.

Решението за преценка на нуждата от осъществяване на Оценка на въздействието върху околната среда е било обект на правосъден надзор за правомерност от две правосъдни инстанции, а със свое Решение № 235/08.01.2018 година Върховния административен съд на Република България (ВАС) се произнася дефинитивно, като отхвърля жалбите и удостоверява решението за преценка на нуждата от осъществяване на Оценка на въздействието върху околната среда. За времето на правосъдното обжалване 5-годишният период, очакван в Закона за запазване на околната среда стопира да тече до изговаряне на Съда с влезнало в действие правосъдно решение. Решението губи правно деяние на 08.01.2023 година и към сегашния миг то е в законова мощ.

Процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда, провеждана в Екоинспекцията за визираното ИП все още е напълно завършила. Концесията за рандеман на подземни благосъстояния според Закона за подземните благосъстояния е в пълномощията на Министерството на енергетиката.

По импортираното през 2017 година съобщение за ИП „ Изграждане на кариера за рандеман на мрамори в находище „ Делчевото – 1 “ (участък „ Вратицата юг “) “ е извършена процедура по реда на Глава шеста от Закон за опазване на околната среда и член 31 от Закона за биологичното многообразие. Издадено е Решение № ПВ-119-ПР/30.06.2017 година да се извърши Оценка на въздействието върху околната среда. Тъй като повече от 12 месеца по-късно решение възложителят не е внесъл за консултация в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив изискуемата документи по задание за обсег на Оценка на въздействието върху околната среда, шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив като способен орган е прекратил започнатата процедура. 

През 2022 година възложителят „ Запрянови – 03 “ ООД инициира нова процедура по реда на Закона за запазване на околната среда. Той внася съобщение за ИП „ Изграждане на кариера за рандеман на мрамори в концесионна повърхност „ Вратицата “ (219,207 дка) в землището на с. Добростан, общ. Асеновград, област Пловдив “ в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив. Регистрирано е с вх. № ОВОС-1709/13.06.2022 година и е в начален стадий от процедурата по реда на Наредбата за изискванията и реда за осъществяване на оценка на въздействието върху околната среда.

След осъществяване на процедура по реда на Глава шеста от Закон за опазване на околната среда и член 31 от Закон за биологичното разнообразие, Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив ще се произнесе с Решение по обмисляне на нуждата от Оценка на въздействието върху околната среда. Екоинспекцията ще съобрази постъпилите по време на процедурата мнения на заинтригуваните страни и обществеността, способените органи (Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “, Регионалната здравна ревизия (РЗИ) и други профилирани ведомства и организации, в това число Министерство на енергетиката, „ ВиК “ ЕООД – Пловдив, общината, локални сдружения, също по този начин и мненията на популацията от посочените обитаеми места и др.)
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР